Akadozik a teleszkópépítés Hawaii szent hegyén

Hawaii a csillagászati projektek egyik kedvelt célpontja szunnyadó vulkánjai és fényszennyezéstől mentes égboltja miatt. Hónapok óta nehezíti viszont az egyik tervezett óriásteleszkóp építését, hogy a hawaii lakosok szerint a konstrukciós helyszín szent hely. A múlt heti újbóli munkafelvételt ismét meghiúsították.

g_548132523_europress_EZA

A nemzetközi hírügynökségek beszámolói szerint a kutatók abban reménykednek, hogy a Harmincméteres Teleszkóppal mintegy 13 milliárd fényévre tekinthetnek vissza az űrbe, és információkat szerezhetnek az univerzum korai éveiről. A demonstrálók nem könnyítik meg a dolgukat.

A teleszkóp építése márciusban indult a Nagy-szigeten magasodó Mauna Kea csúcsa közelében, hétévnyi környezeti tanulmány és nyilvános meghallgatások után. A földterület a Hawaii Egyetem kezelésében van, amely kiadta a Harmincméteres Teleszkóp-projektnek.

Csakhogy a helyszínt az őslakos hawaiiak megszenteltnek tartják. Bevallásuk szerint nem is a teleszkóp ellen demonstrálnak, azzal nem értenek egyet, hogy a szunnyadó tűzhányóra telepítsék. Emiatt áprilisban felfüggesztették a konstrukciót, miután a csúcsra vezető utat blokkoló demonstrálók egy részét letartóztatták. Múlt hét szerdán ismét megkezdték volna a munkát, ám ezt az egyébiránt békésen tüntetők ismét meghiúsították. A projekt közleménye szerint néhány embert letartóztattak, és a munkálatokat folytatni igyekeznek, amint egyezségre jutottak a demonstrálókkal………….

folytatás:http://www.hirado.hu/2015/06/30/akadozik-a-teleszkopepites-hawaii-szent-hegyen/

MEGOSZTÁS!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük