Israel

Israel  Kamakawiwo’ole “IZ” a hawaii-i jogok támogatója

Israel Kamakawiwo’ole híres volt arról, hogy támogatta a Hawai’i-i jogokat és a Hawai’i-i függetlenséget, mind a zenéi szövegében és mind a való életében. Hawai’i ’78 című száma meséli el hitét és reményét Hawai’i lakosságának, hogy mennyire törődik az ősi  kultúrával. A dalban Hawaii mottóját is felhasználta.

Kamakawiwo’ole Honoluluban a Kuakini kórházban született Henry Kaleialoha Naniwa Kamakawiwo’ole, Jr. és Evangeline Leinani Kamakawiwo’ole gyermekeként.

Nevének (Kamakawiwo’ole )jelentése : “A rettenthetetlen szemű”

Nagybátyja a híres Hawaii-i zenész Moe Kaela. A Kaimuki közösségben nevelkedett, ahol szülei találkoztak és keltek egybe. 11 évesen kezdett zenélni bátyjával Skippy-vel és kuzinjával Allen Thornton-nal. Híres Hawaii-i zenész Del Beazley volt az első, aki elismerően beszélt róla. IZ és bátyja egyik barátjuk érettségi partiján játszottak, ahol Del szerint, amint Israel elkezdett énekelni az egész tömeg elcsendesedett. Israel folytatta zenélést az után is, hogy Skippy csatlakozott a seregbe 1971-ben és kuzinja Allen 1976-ban a kontinensre költözött.
A University of Hawaii at Hilo-ban tanult. Családja Mākaha-ra költözött. Itt találkozott Louis „Moon” Kauakahi-val, Sam Gray-yal, és Jerome Koko-val. Ők együtt (még a bátyjával Skippy-vel) alkották a Makaha Sons of Ni’ihau nevű bandát. Részesei voltak a Hawaii-i reneszánsz fejlődésének, mivel a Hawaii tradicionális stílusát terjesztették, és népszerűségük folyamatosan nőtt köszönhetően a rengetek fellépésnek Hawaii szerte, majd később az Államokban is. Olyannyira sikeresek voltak, hogy 15 albumot is kiadtak. Israel célja az volt, hogy olyan zenét csináljon, ami hű marad a tradicionális Hawaii-i hangzáshoz. Mivel ebben az időben, amit az emberek Hawaii-i zenének hittek, közelében sem voltak az igazi Hawaii-hoz.  

1976-ban vette fel a Makaha Sons of Ni’ihau a No Kristo-t. Majd a következő években kiadtak 4 albumot, úgy mint Kahea O Keale, Keala, Makaha Sons Of Ni’ihau és Mahalo Ke Akua. 1982-ben Kamakawiwo’ole bátyja, Skippy, 28 éves korában meghalt szívrohamban. Ugyanebben az évben elvette gyerekkori szerelmét Marlene-t. Nem sokkal az esküvő után megszületett lányuk akit Ceslie-Ann-nek „Wehi” kereszteltek.
Ezek után Hawaii legnépszerűbb modern, mégis tradicionális bandájává vált 1984-ben miután kiadták Puana Hou Me Ke Aloha nevű albumukat,és 1986-ban a Ho’ola-t.
1991-ben Kamakawiwo’ole utolsó felvett albuma a bandával a Ho’oluana volt. Amely azóta is a legtöbbet eladott lemeze a bandának.
1990-ben kiadta első szóló lemezét a Ka’Ano’i-t, amely megnyerte Hawaii legrangosabb zenei díját (Hawai’i Academy of Recording Arts).
A Facing Future című albumát 1993-ban adta ki. A lemezen található a legnépszerűbb száma a „Somewhere Over The Rainbow/What A Wonderful World”, valamint megtalálható még rajta a „Hawai’i 78”, „White Sandy Beach of Hawai’i”, Maui Hawaiian Sup’pa Man” és „Kaulana Kawaihae”. Később beismerte, hogy a Somewhere Over The Rainbow feldolgozása az utolsó pillanatban merült fel és került fel végül az albumra. A Facing Future a 25. helyen nyitott a Billboard magazin Top listáján. 2005 Október 26-án Hawaii első platina albumává vált, miután több mint egy millió példány kelt el belőle az Egyesült Államokban. 
1994-ben a Hawai’i Academy of Recording Arts kedvenc szórakoztatónak szavazta Israel-t.
1995-ben kiadta E Ala E című albumát, amelyen politikai című szám az  „’E Ala ’E” és „Kaleohano” is megtalálható.
1996-ban kiadta az N Dis Life című lemezét, amelyen fellelhető az „In This Life” és a „Starting All Over Again”.
1997-ben ismét megkapta a HARA díját, mint kedvenc férfi énekes, kedvenc szórakoztató, az év albuma és a sziget év albuma kategóriában is ő zsebelhette be. A ceremóniát a kórházi ágyából nézte végig.
2001-ben az Alone in Iz World című válogatás álbuma első helyen debütált a Billboard World listáján. Kamakawiwo’ole minden idők legtöbbet eladott Hawaii-i zenészévé vált.                  
Kamakawiwo’ole egész életében az elhízással küzdött. Élete végén közel 343 kg-ot nyomott a 188 cm-es magasságához. Többször kezelték kórházban egészségügyi problémái miatt. Szív és egyéb problémái miatt 38 évesen halt meg a Queen Medical Center kórházban 1997 Június 26-án 12:18-kor.
1997 Júlis 10-én a Hawaii zászló félárbocon lobogott Israel temetésének napján. Ravatalát az Állami „parlament” épületében tartották, Honoluluban. Ő volt a 3. ember Hawaii történelmében, akit ez a megtiszteltetés ért, és az egyetlen, aki nem politikus volt. 10.000 ember vett részt a temetésén. Rajongók ezrei gyűltek össze Mākua Beach-en, ahol hamvait a Csendes Óceánba szórták 1997 Júlis 12-én.
A temetés belekerült az „Over the Rainbow” hivatalos videó klipjébe. 2003 Szeptember 20-án leleplezték Israel bronz mellszobrát a Waianae közösség centrumában O’ahun. Az énekes özvegye Marlene és a szobrász Jan-Michelle Sawyer is jelen volt az átadáson.

Hanja velünk marad örökké.

forrás: https://starity.hu/sztarok/israel-kamakawiwo-ole/eletrajz/

MEGOSZTÁS!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük