A Hawai’i szigetek 5 millió évesek lettek

A Hawai’i szigetek 5 millió évesek lettek

Hawaii_Islands_V18_HiRes3

A Hawaii szigetek vulkáni működés eredményeként egyenként jöttek létre. Az óceán mélyén egy “hot spot”, azaz forró pont van, amiből a felszínre törő lávából először kialakult egy sziget. Ugyanúgy, ahogy a kontinensek, az óceán alatti kőzet lemezek is mozognak. Ez a lemez északnyugati irányban haladt, de az alatta levő forró pont helyzete változatlan maradt. Amikor legközelebb aktívvá vált a forró pont, az első sziget már elmozdult, így egy újabb sziget jött létre. Ennek megfelelően nyugatról keletre haladva egyre fiatalabbak a szigetek: Kauai 5 millió, Hawaii 1 millió éves. A legelső szigeteket mára már teljesen elmosta az óceán, csak korallzátonyok maradtak belőlük a víz mélyén. A legfiatalabb sziget (Hawaii) a forró pont felett helyezkedik el, itt ma három aktív vulkán is van. A Mauna Kea a legmagasabb, 4205 méterrel van a csúcsa tengerszint felett. Az Mauna Kea a világ legmagasabb vulkánja, ha nem a tengerszinttől, hanem a hegy lábátől mérjük: óceán aljától 10723 méter magasra ágaskodik. Így megelőzi a Mount Everestet is, ami 8850 méterre van a tengerszinttől. A Nagy Szigettől 32 km-re az óceán mélyén levő lávakitörés már épít egy új szigetet, ami kb. 1000 méterre van a tengerszint alatt. A keresztszülők nem tétlenkedtek, az új szigetnek már nevet is adtak: Loihi-nek fogják hívni, de a felszínre bukkanásáig még kb. 60000 évet kell várni…

A szigetek először csak kopár vulkanikus kőzetből álltak, a termőföld nagyon lassan alakult ki. A magokat és spórákat a légáramlatok és az óceán sodorta magával a “környező” szárazfüldekről, a növények csak nagyon lassan tudtak betelepülni. Az állatoknak is óriási utat kellett megtenniük, hogy az óceánon keresztül Hawaii-ig eljussanak, hiszen a Hawaii a világon a legizoláltabb szigetcsoport.

Csodával határos körülményeknek kellett összejátszaniuk ahhoz, hogy állatok élve átvészeljék az utat és elegen érkezzenek ahhoz, hogy el is szaporodjanak. Körülbelül 20000 évenként sikerült csak egy-egy új fajnak megtelepednie a szigeteken. Egyetlen ehető növény sem volt őshonos, az emlősállatok közül csak a denevér tudta magától megtenni az utat, az összes többit emberek telepítették be.

forrás: http://superiorhirek.hu/a-hawaii-szigetek-5-millio-evesek-lettek/

MEGOSZTÁS!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük