A lélegzetelállító “Könnyek Fala” vízesésegyüttes Kauai szigetén

A Könnyek Fala – Kaua’i

A világ egyik legcsapadékosabb helyén, a Hawaii szigetekhez tartozó Kauai szigeten található a Waialeale-hegy, amiről lenyűgöző látványt nyújt a lezúduló csapadék által kialakított vízesésegyüttes, a “Könnyek fala”.

Waialeale-hegy, Kauai sziget, Hawaii

1 (1)

Waialeale-hegy, Kauai , Hawaii

A hegy gyalog alig megközelíthető mert a falai szinte függőlegesek és sűrű növényzettel borítottak. A legtöbb turista helikopterrel érkezik megnézni a varázslatos tájat, de még így is szükség van egy adag szerencsére, mivel a falak legtöbbször sűrű párába burkolóznak.

A szigeten hulló nagy mennyiségű esőnek két fő oka van: Egyrészt A Kauai sziget a Hawaii szigetcsoport legészakibb tagja, így elsőként ütközik az időjárási frontokkal, a másik pedig a hegyek függőleges falrendszere, mely az érkező felhőket gyors emelkedésre készteti. A felhők emelkedés közben elérik a 900 méteres kicsapódási határt, és hatalmas esővel borítják a szigetet.

Az év 350 napján, nagy mennyiségben hulló víz (kb. évi 11 700 mm) számos mélyedésen keresztül indul meg az 1500 méteres csúcsról. A rengeteg csapadék miatt az átlagosnál is magasabb páratartalom és a hegyek függőleges falrendszerének köszönhetően a nagy mennyiségben hulló víz számos helyen hoz létre kisebb-nagyobb vízeséseket.

http://www.erdekesvilag.hu/a-lelegzetelallito-konnyek-fala-vizesesegyuttes-a-hawaii-kauai-szigeten/

MEGOSZTÁS!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük