A világ legnagyobb tengeri rezervátuma

A világ legnagyobb tengeri rezervátuma

A világ legnagyobb, 1,5 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát hozta létre Hawaii körül Barack Obama amerikai elnök – írja az MTI.

Obama egy pénteki rendeletével több mint négyszeresére növelte az elődje, George W. Bush által még 2006-ban létesített Papahanaumokuakea Marine National Monument területét. Ezzel a Hawaii-szigeteket övező zóna váltotta fel a világ legnagyobb védett tengeri területeként a Cook-szigekeknél, az Új-Zéland társult államánál elterülő nemzeti parkot.

A Fehér Ház szerint a megnagyobbított nemzeti park több mint hétezer fajnak ad otthont, ezek egyharmada csak a Hawaii-szigeteknél honos. A védett fajok közé tartozik többek között ötféle tengeri teknős és több albatroszféle is.
A halászatot a hawaii vizek 60 százalékán betiltó intézkedéssel védeni akarják a tenger alatti vulkánokat és a korallzátonyokat is az ártalmas hatásoktól. A második világháború alatt több csata színteréül szolgáló térségben sok lelőtt repülőgép és elsüllyesztett hajó, köztük egy amerikai repülőgép-hordozó roncsa található a tengerfenéken. Bár ezek nem esnek védelem alá, a tudomány számára értékes objektumok.
A pénteki rendelet nyomán az Egyesült Államok védett tengeri területeinek 98 százaléka található a Hawaii-szigeteknél. A Fehér Ház szerint az intézkedés a Hawaii-szigetek őslakosainak tett gesztusnak is tekintendő, mivel az ő szemükben szentnek számítanak a szigeteket övező tengerek.

forrás: http://index.hu/tudomany/2016/08/29/obama_egy_tollvonassal_letrehozta_a_vilag_legnagyobb_tengeri_rezervatumat/

MEGOSZTÁS!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük