Moloka’i, a „ Barátságos sziget”

Moloka’i, a „ Barátságos sziget”

Ez az ötödik legnagyobb sziget a hawai’i szigetvilágban, ahol a becslések szerint 8 000 lakos él, akinek a 40 %-a hawaii származású, így a beceneve: “The Most Hawaiian Island.”
A sziget keleti oldala mindig is erősen lakott volt, mert itt van termékeny föld, valamint itt gazdag és bőséges az óceán. Molokai híres volt vallási vezetőinek bölcsességéről és hatalmáról is. Az 1500-as években pld Lanikaula-t annyira tisztelték, hogy zarándokok érkeztek az összes szigetről, hogy bölcsességet és tanácsot kérjenek tőle. Molokai a visszavonulás helyévé vált, amelyet a vallási presztízs és a szigetek főnökeinek házastársi szövetsége védett a háborútól.Azonban ez sem védte meg I. Kamehameha király szigetegyesítési tervétől. Később V. Kamehameha ananász és cukornád ültetvényeket telepített a szigetre, mely vállalkozás nagyon sikeres lett.
A szigetnek vannak igen elszigetelt részei is, és emiatt ideális hely volt, hogy lepratelepet létesítsenek rajta 1866-ban. Az ekkor már uralkodó britek elrendelték, hogy a betegeket a lakatlan természeti paradicsomba száműzzék. A betegség helyi neve Mai Pake (kínai betegség), mert úgy vélik, hogy az ananászültetvényeken dolgozó kínaiak által került a szigetekre.

A Hungaro explorer csapata készített egy szép bemutató videót, hogy Ti is megnézhessétek Molokai csodáit.

MEGOSZTÁS!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük