HAWAI’I

Moku’āina o Hawai’i

Hawai’i – Moku’āina o Hawai’i – 1959. augusztus 21. óta az Egyesült Államok 50. tagállama. Földrajzilag elkülönül az amerikai kontinenstől és az ország törzsterületétől, lényegében egy Polinéziához tartozó szigetcsoport a Csendes-óceánon. Fővárosa és egyben legnagyobb települése Honolulu.
Beceneve: Aloha State -Szeretet Állam.
Hivatalos nyelve: angol és hawai’i.

 

Hawai’i címere:

Seal_of_the_State_of_Hawaii
Hawai’i címere
Büszkén tudatja mindenkivel, hogy 1959-ben amerikai állammá vált. A csillag a korábbi koronát helyettesíti, és egy új állam születésére utal. Kamehameha király és a Szabadság Istennője pedig Hawaii zászlóját tartják a címeren. Ez a kép magába foglalja, hogy Hawaii államformája régen királyság volt, de ma már a szabadság irányítja döntéseit. A hősi pajzs az eredeti címerről került át, és a két negyedében látható négy-négy sáv a nyolc fő szigetet szimbolizálja. A második és harmadik negyedben lévő Pulo’ulo’u-t a király előtt vitték, és az ajtaja elé helyezték, ez volt a jele hatalmának és erejének. A főnix madár a halált és az újjászületést jelenti, azt mutatja, hogy az uralkodó után demokratikus kormány vezeti az országot.

 

Hawai’i zászlója: Ka Hai Hawai’i

Flag_of_Hawaii_(1896)
Hawai’i zászlója (1896)
.
Hawai’i zászlója, vagy ahogyan ott nevezik a Ka Hai Hawai’i, 1816-ban készült el. A nyolc fehér, piros, kék sáv a nyolc fő szigetet (Ni’hau, a Kaua’i, az O’ahu, a Moloka’i, a Lana’i, a Kaho’olawe, a Maui, és Hawai’i, azaz Nagy Sziget) szimbolizálja. A bal felső sarokban lévő zászló a korábbi brit uralmat jelképezi. Érdekessége, hogy ez az egyetlen amerikai zászló, amiben a Union Jack is megtalálható. A nemzeti zászlót hivatalosan 1959-ben iktatták be. Július 31-ét III. John D. Waihee kormányzó nevezte el a Hawaii zászló napjának, amit azóta is minden évben megünnepel a hawaii lakosság.

 .

.

hibiscus
Hibiscus

Hawai’i nemzet virága:  a Pua Aloalo (sárga hibiszkusz)

Hawaii kultúra eme jelképe a régi, ősi fenséget, az erőt és a tiszteletet jelképezi.

 A hibiszkusz virágok minden színe és fajtája megtalálható a szigeteken.

1988-ban választották meg ezt a virágot az állam virágává, mivel ez őshonos növény a Hawaii-szigeteken. A virága szinonimája a “finom szépségnek”,  így népszerű ajándék az egész világon.
 .

 

Kukuitree
Kukui fa

Hawai’i nemzet fája: a Kukui fa

A kukui diót a Csendes-óceán polinézei hozták a Hawaii-szigetekre.  A kukui fának minden részét, a törzsét, a termését, a termésben lévő olajat, és a magot is felhasználják.  A fiatal dió színe fehér, mely, ahogy egyre idősödik, bebarnul, majd végül feketévé válik. Az ősi gyógyító hagyományokban is használják a levelét fájdalomcsillapításra.
Az olaját belsőleg a fájdalom kihajtására, külsőleg használva bőrbetegségek kezelésére, illetve világításra is használták. Kenukat, használati tárgyakat készítenek a fa törzséből, az olajjal kezelik, ápolják azokat. A dió héjából égetés során nyert fekete hamut is felhasználták a Hula tánchoz nélkülözhetetlen szoknyák, hangszerek díszítéséhez, illetve tetoválások készítéséhez.  Mindezekért a bölcsesség, a fény, az új inspirációk jelképe.
Minden szigeten kijelöltek egy hivatalos virágot és egy hivatalos színt, amely annak jelképe, azt szimbolizálja.

.

 

A nyolc fő sziget szimbólumai és színei:

Hawai”i – Nagy Sziget szimbóluma a vörös Lehua virág, a színe a  piros.
O’ahu szimbóluma az I’lima virág, a sziget színe a  citromsárga.
Mau’i szimbóluma a Lokelani rózsa, a színe a  rózsaszín.
Kaua’i szimbóluma a Mokihana bogyó és levél, színe a lila
Moloka’i szimbóluma a Kukui dió, a sziget színe a zöld.
Lana’i szimbóluma Kauna’oa virág, a sziget színe a narancssárga.
Ni’ihau szimbóluma a Pupu (tengeri kagyló), a sziget színe a fehér.
Kaho’olawe szimbóluma a Hinahina virág, a sziget színe a szürke.

 

Hawai’i Istenek és Istennők

Hawai’i-n az ősi hiedelmek szereplői az istenek és istennők, akiket tisztelnek minden szigeten, illetve vannak csak olyan istenségek, akik egyes szigeteknek fontosak, úgynevezett helyi istenségek. Gazdag kulturális örökségként, a mindennapi élet részeként ma is jelen vannak a mindennapokban. A szájhagyomány, a régészeti leletanyag, az antropológiai kutatások, a kevés írott történelem és az ökológiai kutatások segítségével a hawaii örökség, szimbólumrendszer jobban megérthető, megérezhető a mai emberek számára is. A főbb istenségekről következik egy rövid leírás.
“Az Istenek most is élnek az emberekben.”
Io, Keawe, IAO, Kela, Tera: I’o a megnyilvánulatlan végtelen, a teremtés forrása. I’o volt a kezdet, vele kezdődött minden. Aztán egyszer Io lélegzett, kilélegezte a Manát, amely áthatja a helyeket és minden élőlényt egyaránt. A Mana adja az összes élőlénynek a hatalmat az élethez. Io átadta a Manát az egész Pó-nak (a Sötétségnek), és létrehozta Kane-t, a Teremtőt, és a teremtés elkezdődöttIo volt az első hawai’i Isten.
Ember nélkül, az isteni energia motiválatlan – nem mozdult. A férfi energia adja a formát, a női megtölti Mana-val, az energiával. A Nő az élet alkotója – a Teremtő Mana – mert ő az, aki életet teremt, és így létrehozza az életerőt.
A 4 legnagyobb isten: Ku, Lono, Kane és Kanaloa
Kane, Elieli, Eli:  Kane a fény és az élet Istene. Kane után jött Na ‘wahine, a az első nő. Io, Kane, és Na ‘wahine laknak együtt a Nap házában (Hale a ka La). Kane az ősi ura a Napnak, és úgy tűnik, különböző aspektusai vannak, amelyek megszemélyesítik a természeti jelenségeket, mint pld: a Kane-hekili, a Mennydörgés Istene. Kane-t jelképezi a függőleges kő, mint a nemzés istene. Egy hawaii teremtés történet azt mondja, hogy Kane teremtette az embert fehér agyag, vörös föld, és a nyála keverékéből. A szó Kane azt jelenti: “ember”, wahine azt jelenti: “nő”. Az ősi Hawaii kozmogónia szerint minden férfiúi formának van női megfelelője. Néhány történet azt mondja, hogy a Nő Kane oldalából teremtődött, mások azt mondják, az árnyékából. A Kane-ról szóló történetek leírják a vizeket, mint az élet forrását, létrehozóját és megújítóját. A mesék elmondják, bármerre is megy gyakran Őt kísérő társával, Kanaloa-val (óceán istene), feltör a friss víz.                                                                A Kumulipo azt mondja:
“‘O Kane ia Wai’ololi,” o ka Wahine ia Wai’olola “,  
” a férfi a keskeny patak, a nő a széles folyam “
Kane a kreatív erő jelképe is, Ő a Mennyei Atyja minden embernek, minden élőnek, az élet jelképe a természetben. Kane a Nyugat ura.
Na ‘wahine, Uliuli, Uli: Kane felesége. Uli a legnagyobb megnyilvánulása az egyetemes női energiának, a Békesség Istennője. Uli mint Uli-nana-Pono volt az, aki láttott mindent, amit az emberek jól tettek. Uli-nana-Hewa, aki látta a dolgokat, minden olyat, amiben tévedtek.
Kane és Na ‘wahine három fiút hozott létre. A három fiú: Kanaloa, Ku, és Lono. Majd létrehozták három lányukat. A három lány: Tapo, Hina, és Laka. Ők egymás között házasodtak. Egymás női és férfi aspektusai.
Kanaloa: Na’wahine és Kane fia, felesége Kapo. Kanaloa az óceánok ura. Kanaloa a csatorna, melyen keresztül közvetítődik a Mana. Mivel Kanaloa a Mana uralója, néhány esetben a járványok csillapításában és terjesztésében is segítségül hívják. (Pule Hee énekek) Nagyjából megegyezik a környező szigetek istenségével: Tangaroa Új-Zélandon, Tagaloa Szamoán, és Ta’aroa Tahitin.
Kapo, Tapo: Na “wahine és Kane lánya, Kanaloa felesége. Mint ilyen, ő lesz Kanaloa női aspektusa. Kapo az egyik Pele istennő hét nővére közül.  
Lono: Lono Na “wahine és Kane fia, a felesége Laka. Lono a termékenység és az eső istene, aki leereszkedett a Földre egy szivárvány képében, hogy feleségül vegye Laka-t. Szerepe van a mezőgazdasági és ültető hagyományokban, Lono teremtette meg az esőt és az élelmiszer-növényeket. Lono a Béke Istene is. Ő egyike a négy istennek akik még a világ létrejötte előtt léteztek. Az ő tiszteletére, évente van szüreti idény, melynek neve a Makahiki. Ebben az időszakban (októbertől februárig), minden felesleges munka és háború tabu. Lono a Kelet ura.
Wakea: Wakea az apa az Égen, és az uralkodó istensége a természetnek.
Papa: Papa a Földanya, aki úgy is ismert, hogy Haumea. Papa és Wakea szülei Honua-nak, aki pedig maga a Föld.
Honua: Honua a föld – a szellem, maga a bolygó. Honua lánya Pele.
Pele:  A vulkán, a tűz, a szenvedély istennője. Minden nap építi, táplálja a szigetet.

MEGOSZTÁS!